Východní Krkonoše

Východní Krkonoše

Mohutné horské hřebeny, skalnaté srázy, dech beroucí ledovcová údolí, větrem ošlehané náhorní planiny, lesy, rozsáhlé horské louky, unikátní rašeliniště a magnet oblasti – hora Sněžka.

Krkonoše patří k nejstarším horským masivům a vznikly cca před 400 miliony let. Vytvořeny byly prvohorním vrásněním, ve třetihorách došlo k výzdvihu oblasti a ve čtvrtohorách byly Krkonoše modelované ledovcem, jehož dokladem jsou ledovcové kary, morény a jezera.

Nejvyšší hora Krkonoš a zároveň České republiky – Sněžka, se tyčí do výšky 1602 metrů nad mořem. Díky erozím ledovce a díky činnosti potoků získala pyramidální tvar tzv. karling. Skalnatým vrcholem vede státní hranice s Polskem, na vrchol vede z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu sedačková lanovka, v 17. století byla na vrcholu vystavěna kaple sv. Vavřince. Dnes zde panuje čilý stavební ruch a zřejmě tomu tak bude i v několika příštích letech, neboť mimo nové Poštovny se bude stavět na Sněžku i nová lanovka.
Střediskem Východních Krkonoš je město Trutnov. Je právem nazývané „Brána Krkonoš“ už proto, že z Krakonošova náměstí či z městského parku pod Janskou kaplí, či z Šibeníku s Gablenzovým památníkem, je vidět Sněžka i Černá hora a tento pohled nás utvrdí v přesvědčení, že výlet do hor se už nedá odkládat. Pokud by na průzkum těchto horských „štítů“ nepřálo počasí, můžeme se uchýlit například pod střechu kolonády v Janských Lázních, nebo můžeme jet obdivovat antické památky do muzea v Hostinném.

Nej východních Krkonoš

V Peci pod Sněžkou je konečná stanice lanové dráhy, která vás během necelé půlhodiny vyveze přes mezistanici na Růžové hoře na Sněžku. Vyjma lanovky je Sněžka dostupná pěšky či na kole a v zimním období také na běžkách. Její skalnatý vrchol, kterým prochází česko-polská hranice, skýtá neopakovatelné panoramatické výhledy do krajiny Čech i Polska. Z Janských lázní se můžete vydat na vrchol Černé hory jedinou kabinovou lanovkou v Krkonoších. Na vrcholu Černé hory se můžete pokochat výhledy z místní rozhledny a samozřejmě se vydat na krásné hřebenové tůry, které  jsou spojeny s Pecí pod Sněžkou.

Mezi Pecí pod Sněžkou a úpatím Sněžky se rozkládá údolí ledovcového původu, mohutný Obří důl. Dovede vás k němu značená turistická stezka. V horách, tváří v tvář kamenným valům, monumentální Úpské jámě, Malé a Velké Studniční jámě si uvědomíte výjimečnost zdejšího místa. Neméně zajímavé jsou také další cíle. Janské Lázně s krásnou secesní kolonádou, které nabízí programy zaměřené na léčbu pohybového aparátu, ale také relaxaci a aktivní odpočinek, či třeba Černou horu, na níž vás vyveze kabinová lanovka přímo z Janských lázní. Z jejího vrcholu máte Krkonoše jako na dlani. Od lanovky vede cesta k unikátnímu Černohorskému rašeliništi, kterým po poválkových chodníčcích prochází naučná stezka a bezpečný výhled z výšky umožňuje dřevěná rozhledna. Cesta od lanovky k rašeliništi je přehlídkou nádherných přírodních scenérií. V zimě lanovku využívají především lyžaři, neboť  Ski resort Černá hora disponuje kvalitně upravenými sjezdovkami a okolí je rájem pro milovníky bílé stopy. Budete-li mít dostatek času, zavítejte k Hornímu úpskému vodopádu, nebo se vydejte na „hřebenovku“ po Hřebenové cestě česko-polského přátelství.

[:]